За ноември цената на природния газ ще бъде под 200 лв.

...
За ноември цената на природния газ ще бъде под 200 лв.
Коментари Харесай

Христо Алексиев обеща газ за ноември на цена под 200 лв.

За ноември цената на естествения газ ще бъде под 200 лева Следващата седмица ще бъдат подписани контракти с две компании за доставка на полутечен природен газ. В това увери министърът на превоза и вицепремиер в служебното държавно управление Христо Алексиев пред БТВ.

Предстои подобен търг да се разгласи и за декември месец и той е уверен, че резултатът ще бъде също доста добър за българския консуматор. Той акцентира, че тези цени са реализирани вследствие на транспарантните процедури и търгове и са резултат на работата на Кризисния щаб, който бе образуван при започване на мандата. Този щаб продължава да съществува, въпреки и рецесията към този момент да е преодоляна, изясни Христо Алексиев. Като рецесия той дефинира ситуацията в началото - при липса на началник на КЕВР, липса на доставки и една оферта, " пристигнала неизвестно от кое място ".

За построяването на интерконектора Алексиев не пожела да каже тъкмо какво е направило служебното държавно управление, само че прикани да се съсредоточим върху обстоятелствата - газ по газовата връзка към този момент тече към България. Той отхвърли да е казвал, че газ няма, като даде за образец, че две седмици по-късно тръбата е била обвързвана с мрежата на " Булгаргаз ".

За два месеца правителството реализира цялостна диверсификация, а съвсем двойно по-ниската цена е с помощта на напъните на държавното управление, без значение на рухването на цената на газа на международните битки, изясни Алексиев.

Той също така открои, че още веднъж поради напъните на служебното държавно управление, цените на горивата, бензина, се паднали с повече от 40 стотинки в границите на двата месеца.

Основното, което е направено, е понижен износът на горива от страната, открои министърът.

Припомняме, че на 6 октомври председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов предвижда, че природният газ ще поевтинее още и през ноември.

По думите му газовото вместилище в Чирен е цялостно на 77%, до момента в който като приблизително в Европа този индикатор е 90%. Иванов счита обаче, че и България би трябвало да успее да запълни хранилището си преди зимата.

Според него КЕВР ще може да резервира цените до началото на идната година на равнище под 250 лв. за мегаватчас, тъй че да не се постановат спомагателни помощи за бизнеса и внезапно повишаване на парното.

През октомври цената на природния газ се намали с близо 34% по отношение на тази за септември, а от 1 октомври публично бе пусната в употреба газовата връзка сред България и Гърция, която дава опция страната ни да получава контрактувания азерски газ. Обявената от " Булгаргаз " планирана цена на газа за ноември обаче планува повишаване, а не поевтиняване на синьото гориво.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР